Olipa isoja asioita meillä aiheena eilisessä kerhoillassa!

Pertti Taimisto Pohjois-Suomen Syöpäyhdistyksestä vieraili kertomassa syövästä ja kertoikin sellaisella asiantuntemuksella, että porukat aivan hiljenivät. Toki kysymyksiäkin esitettiin ja Pertti niihin vastaili esityksensä lomassa.

Aivan hurjia lukuja Pertti meille kertoi. Itseäni jäi mietityttämään uusien syöpälöytöjen vuosittainen määrä. Jos vuodessa tulee 30000 uutta syöpätapausta, niin onhan se paljon! Pohjalla tietysti ovat kaikki edellisten vuosien sairastuneet. Huh! Pertti totesikin, että aika paljon olisi valtaa sillä puolueella, jonka kaikki syöpäsairaat perustaisivat asioidensa hoitoon. Paljon tuntui nimittäin olevan vielä hoidettavaa. Yhä on sellaisia lääkäreitä ja sairaanhoitajia, jotka nuukailevat mm. kipulääkkeiden antamisessa. On myös realistista odottaa, että tulevaisuudessa on yhä vähemmän resursseja antaa hyvää hoitoa syöpäsairaille (ja muillekin vakavasti sairaille).

Muutamaan kertaan vierailijamme ehdi mainostaa, että jokaisen pitäisi huolehtia itsestään. Naisten ylivoimaisin yleisin syöpä on rintasyöpä, minkä varhaista toteamista voidaan edistää säännöllisellä rintojen tarkkailulla. Tarkkailun voi tehdä itse, kunhan tekniikan opettelee. Tarkkailun voi tehdä myös kumppani, kellä sellainen on. Vastaavasti miesten on syytä seurata eturauhassyövän tunnettuja esioireita ja hakeutua tutkimuksiin, jos on syytä epäillä oireita.

Pertin esittämien käyrien mukaan syöpien määrä on yleisesti lisääntymässä, mutta löytyi käyristä jotain myönteistäkin. Vaikuttaa nimittäin siltä, että monet syövät eivät olekaan heti kuolemaksi. Yhä useampi voi hoidettuna saada runsaasti elinvuosia. No, pelottava sairaus syöpä kuitenkin on. Niin pelottava, että haluaisin huutaa kaikille tupakoiville, että lopettakaa tupakointi. Ja että älkää käyttäkö nuuskaa.

Syövän syntysyitä ei kuitenkaan voida aina selvittää. Sitä suuremmalla syyllä kannattaisi välttää niitä tunnettuja riskejä, mitä suinkin voi. Pienikin riski voi olla se riittävä riski!

Meillä jokaisella lienee joku läheinen, joka on syöpään sairastunut. Moni avanneleikattu on saanut jatkoaikaa juuri avanteen takia. Syöpähoidot ovat yleensä tosi rankkoja ja ennen kaikkea se valtaisa pelko ehkä jo parantuneenkin syövän uusiutumisesta ei varmaan koskaan jätä syöpään kerran sairastunutta.

Oli kuitenkin hienoa kuulla, miten tärkeää ja arvokasta on vertaistuki. Hyvä me vertaiset! Ollaan vertaisia toinen toisillemme!

Lämpimin ajatuksin, Raija